Kalusto tekee kuvaajan?

Olen hyvin aktiivinen facebookin valokuvausfoorumeilla. Tarpeeksi aktiivinen tehdäkseni havaintoja. Kuvavirran soljuessa newsfeedissäni huomaan useasti keskustelun kääntyvän kalustoon ja miten kukin kuva on tuotettu aina vaan kalliimmalla ja hienommalla kalustolla. Ja kuinka harrastuksensa alkutaipaleella olevat saavat järjestäen kalustokysymyksiinsä suosituksiksi kalustoa, joita ammattilaiset käyttävät työssään ja jotka luonnollisesti maksavat hyvin paljon. Tässä kalustokeskeisessä harrastelijaporukassa unohtuu hyvin helposti se kuvaamisen ydin. Se mitä valokuvaaminen on. Itsensä ilmaisua millä tahansa välineellä. Väline ei tee sitä kuvaa, vaan sinä itse teet. Tottakai ammattikalustolle on aikansa ja paikkansa, mutta mielestäni se ei saisi olla kuvallisen ilmaisun edellytys tai itseisarvo. Eikä myöskään kuvien tekninen toteutus. Sisältö ja fiilis on se mikä merkitsee.

Halusin näyttää teille mitä tällä tarkoitan. Kuinka joutuu panostamaan itse kuvaan, kun kalusto ei siihen anna paljoa pelivaraa? Sovin testikuvaukset ystäväni QLuisa kanssa. Kuvausvälineeksi valikoitui vuonna 2003 julkaistu Canon Powershot G5. Huikeat 5 megapikseliä ja dynaamiikka joka nykypäivän standardeilla on lähinnä naurettava. Toki siihen aikaan raw-kuva ja lähes järjestelmäkameramainen säädettävyys oli kova juttu! Eletään kuitenkin aikaa jollon digikamerat vasta tekivät tuloaan ja tämä G-sarjan viides painos tuli parin vuoden sisällä ensimmäisestä. Studiosalamoina käytin luottovalojani Priolitelta jotka laukaisin niiden omalla radiotriggerillä. Tiedän, että valot ovat high-end päästä, mutta väitän että saman valon saatte kyllä tuotettua myös esimerkiksi kolmella käsisalamalla, tai vaikka ledeillä. Muokkaimina oli kolme erilaista gridiä eli hunajakennoa. 

Kompositioon joutuu todella panostamaan sillä kroppivaraa ei 2590 pikseliä leveässä kuvassa ole ollenkaan. Voitte hyvin harjoitella sitä sommittelua juurikin jollain digipokkarilla joka ei anna varaa rajata jälkikäteen. Väitän että teistä tulee parempia kuvaajia nopeammin kun joudutte pelaamaan kaluston antamissa rajoissa enemmän.

Tällaista kuvaa saimme aikaiseksi Luisan kanssa studiollani näinkin vanhalla ja romuksi luokiteltavalla kameralla:

Ottakaa kuvanne intohimolla, älkääkä keskittykö liikaa pikselinviilaamiseen <3